Anneke Brassinga (studie)

2016, acryl op papier, 55 x 75, n.t.k.

 

Ik kwam wat gedichten van Anneke Brassinga tegen in “De 100 beste gedichten gekozen door Kees ‘t Hart voor de VSB Poëzieprijs 2016”, las dat zij in 2015 de P.C.Hooftprijs won en besloot uit de bibliotheek haar “Verzamelde Gedichten” te lenen. Het zijn niet zo zeer haar gedichten waar ik voor val; ik moet nl. hard werken om ze te begrijpen en van te kunnen genieten.

Wel werd ik als schilder gegrepen toen ik op internet afbeeldingen van haar zag. Ik besloot daarom haar toe te voegen aan mij inmiddels aardig groeiende verzameling portretten van schrijvers, dichters en kunstenaars.

Wat mij in een zwart-wit foto die Chris van Houts van haar maakte bijzonder trof was haar lichaamshouding en blik. Met de handen in de zakken, kijkt zij schuin naar de fotograaf met een verstilde blik, enigszins verrast, betrapt misschien wel. Ik vroeg me af wat ik nog meer in haar blik ontwaarde. Kortom voldoende om deze foto als inspiratiebron voor een portret te nemen. Ik besloot te beginnen met een studie van haar gezicht en m.n. haar blik, om later wellicht haar op groter formaat en vanaf haar middel te schilderen.

Omdat het een studie betreft heb ik dit portret op papier geschilderd, met acryl, in het formaat 55 x 75 cm. Haar verstilde blik heb ik naar ik meen te pakken, het betrapt voelen nog niet helemaal.  Maar het kan ook zijn dat ik haar houding nodig heb om dat te versterken. Maar dat is iets voor later misschien.

Ik heb er in ieder geval met plezier aan gewerkt en wil jullie het resultaat niet onthouden.

Vriendelijke groet en alle goeds,

Bert

 

http://althaeapers.nl/uitgaven/anneke-brassinga/

Zie Nieuwsbrief 26 op:
http://althaeapers.nl/nieuwsbrief/6018-2/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *