Anneke Brassinga

2016, acryl op doek, 50 x 70 cm., n.t.k.

 

Enige tijd geleden stuurde ik een studie van het portret van Anneke Brassinga in zwart-wit. Je herinnert je wellicht nog dat ik die studie nodig had om haar gezichtuitdrukking treffend te kunnen weergeven. Later merkte ik ook dat haar houding een wezenlijk onderdeel vormt van de manier waarop zij overkomt. Ik heb daarom besloten om niet allen haar hoofd maar een half totaal van haar te schilderen. Haar linker schouder die ietwat naar voren komt, in combinatie met haar hand in de zak vormen wezenlijke onderdelen van haar pose. Wel heb ik omwille van de omkadering haar rechterarm, anders dan op het portret van Chris van Houts, zodanig geschilderd dat zij die achter zich houdt. Hierdoor ontstaat een vrije ruimte links op het schilderij wat haar rijzige gestalte m.i. beter tot zijn recht doet komen.
Ook schreef ik vorige keer haar poëzie niet eenvoudig te vinden. Ook op dat gebied is er wel iets veranderd. Haar verzamelde gedichten samengebracht in de band ‘Wachtwoorden’ bevat nl. een aantal geluidsopnamen van haar gedichten. De manier waarop Anneke Brassinga haar eigen werk voordraagt maakt inzichtelijk waar het haar, volgens mij, om te doen is. Het ritme en de volumewisselingen, maar zeker ook de klanksamenstelling van haar zinnen, zonder dat sprake is van woorden die rijmen, maken dat ik haar gedichten iets beter ben gaan begrijpen. Als voorbeeld daarvan kan ik o.a. verwijzen naar de links hieronder naar twee youtube-filmpje. Ik zal het werk van Anneke Brassinga in de toekomst zeker blijven volgen.

http://youtu.be/BPYTOkoaq80

http://youtu.be/k4HaCcs9v_c 

Ik hoop je, allereerst door mijn schilderij maar misschien ook door dit berichtje, iets van ontdekkingstocht duidelijk te hebben kunnen maken. En ben uiteraard benieuwd hoe je mijn schilderij vindt.

Vriendelijke groet, Bert

Een reactie op “Anneke Brassinga

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *