Aan het oog onttrokken

2016, olieverf op doek, 110 x 70 cm
Gemaakt ter gelegenheid van het gelijknamige samenwerkingsproject van Kunstenaarsvereniging Werkplek met het Regionaal Archief Rivierengebied, najaar 2016

“Als ik mijn ‘rondje bruggen’ fiets, passeer ik in Zennewijnen het monument ‘de Roeier’. Voor mij zie ik het glinsterende water door het landschap gaan.

De Waal, na ‘t debacle van de Slag om Arnhem, de scheidslijn tussen bezet en bevrijd gebied. Hier roeiden, aan ‘t oog onttrokken, de ‘Waalcrossers’ heen en weer. Een groep moedige verzetsmensen die in hun bootjes onderduikers en neergehaalde piloten naar de veilige overkant brachten.

Jonge helden werden oud, maar de herinnering bleef.

De tijd stond even stil, mijmerend fiets ik verder.”

Aan het oog onttrokken’ is de titel van de jaarlijkse tentoonstelling van kunstenaarsvereniging (KV) Werkplek, die georganiseerd wordt in samenwerking met het Regionaal Archief Rivierenland (RAR). Vijftien kunstenaars uit de regiomaken het onzichtbare zichtbaar: verborgen geschiedenis, vervlogen herinneringen, vergeten tekens in het landschap. Het resultaat is de  spannende tentoonstelling ‘Aan het oog onttrokken’van kunstwerken mèt inspiratiebronnen in het Atrium van het Regionaal Archief Rivierenland, J.S. de Jongplein 3 te Tiel. De tentoonstelling is te bezichtigen van vrijdag 4 november (opening om 13.30 uur) tot 20 januari 2017.

Mijn bijdrage aan dit project en tentoonstelling is dit schilderij en onderstaande tekst.

Mijn bijdrage aan dit project en tentoonstelling is dit schilderij en onderstaande tekst.Als ik mijn ‘rondje bruggen’ fiets, passeer ik in Zennewijnen het monument ‘de Roeier’. Voor mij zie ik het glinsterende water door het landschap gaan.  De Waal, na ‘t debacle van de Slag om Arnhem, de scheidslijn tussen bezet en bevrijd gebied. Hier roeiden, aan ‘t oog onttrokken, de ‘Waalcrossers’ heen en weer. Een groep moedige verzetsmensen die in hun bootjes onderduikers en neergehaalde piloten naar de veilige overkant brachten. Jonge helden werden oud, maar de herinnering blijft.De tijd stond even stil, mijmerend fiets ik verder. 

Met vriendelijke groet,
Bert Megens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.