One thought on “Wim Roeffen

 1. Zodra zaken ingewikkeld worden, heeft de mens de neiging die zaken te vereenvoudigen. Om het overzichtelijker te maken (of te laten schijnen dat het zo is), om het behapbaar te maken, om het toch te kunnen begrijpen. Dat we daarmee onze wereld flink verkleinen doet er dan blijkbaar minder toe. Op die kleine wereld hebben we dan wel weer zicht en houvast. In ons taalgebruik hanteren we voor dergelijke versimpelingen graag uitdrukkingen en spreekwoorden.
  Als ik dit nieuwe portret van de hand van Bert bekijk, zou ik graag willen weten: wie en wat is de man van dat portret? Het antwoord op zo’n vraag is altijd ingewikkeld en zeker niet eenvoudig te geven. Versimpelen dus maar. ‘Toon mij uw boekenkast en ik zeg u wie u bent’, zou prima helpen als ik over die boekenkast kon beschikken. Of over zijn tuin of zijn woonkamer, want in die varianten is die uitspraak ook beschikbaar.
  Gelukkig is er ook nog: ‘zeg me hoe je heet en ik vertel je wie je bent’. Kijk, dat werkt beter. De achterliggende betekenis en oorspong van de voornaam ‘Wim’ luidt: beschermer. En voor de achternaam Roeffen is dat: roemrijke wolf. Dat dier staat bekend als een van de meest sociale soorten. Daarmee is dan toch meteen een aardig beeld onder dat van Bert neer te zetten.
  Maar nog veel beter kunnen dichters dat. Die weten te zeggen wat ze niet zeggen. Zoals Rosalie Hirs bijvoorbeeld in haar wel-of-niet-wolf-gedicht uit de bundel Speling (2004).

  (wolf)

  Ik zeg je een stem die je legt
  in de nacht, een wolk om de ster
  die je bent en je glimlacht een

  naam. Zo stil in de nacht huilt
  dus kracht en zo koud is de maan in
  je macht tot je zwijgend inslaapt.

  De meeste treffende uitspraak trof ik echter aan in een bijdrage tijdens een psychologencongres. Een fraaie variant op de hier al vermelde ‘toon’-spreuken, waardoor de portretmaker en de geportretteerde opeens in direct verband met elkaar worden gebracht: ‘toon mij de ziel van uw collega’s en ik zeg u wie u bent’.

  Jos Swiers
  4 april 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.