John Berger

2017 mei, acryl op doek, 50 x 70 cm.


‘Zien gaat vooraf aan woorden.

Het kind kijkt en herkent, voordat het kan praten.’


Januari jl. hoorde ik dat John Berger was overleden. Kranten beschreven hoe breed getalenteerd hij was: schrijver, filosoof, schilder, criticus, televisiepresentator, essayist, theatermaker, dichter en filmer.

Ik herinnerde mij een SUN-schrift over beeldcultuur van zijn hand en vond het nog in mijn boekenkast. ‘Anders zien’ was de titel, verschenen in 1974. In gedachten was ik weer terug in mijn studietijd.

Berger maakte mij destijds duidelijk dat de vanzelfsprekendheid van kijken niet zo vanzelfsprekend is. Een inzicht dat van blijvende waarde voor mij geworden is. Jos Swiers beschrijft in zijn reacties op verschillende van mijn recente schilderijen een aantal aspecten daarvan. John Berger ging in ‘Anders zien’ een stap verder door uit te leggen hoe ‘beeldcultuur’ vaak bepaalde gangbare belangen dient. 

Bergers dood maakte dat ik zijn boek nogmaals doorbladerde. Net als ruim 40 jaar geleden raakte ik weer zo geboeid, dat ik in een tweedehandsboekwinkel zijn trilogie ‘De vrucht van hun arbeid’ aanschafte. Zijn liefde voor het platteland die hij daarin weergeeft, komt ook zeer tot uiting in het gedicht in bijgaand filmpje. https://www.youtube.com/watch?v=xRSzmj5_IFI

Als vanzelfsprekend werd ik geïnspireerd om Berger in bijgaande portretten te ‘verbeelden’. Eén met olieverf in zwart-wit, in de sfeer van de Verkerke-affiches uit die tijd, en een met acryl in verschillende blauwtinten.

Vriendelijke groeten, 
Bert 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *