Gerard Petrus Fieret – 1

2017 juli, acryl op doek, 40 x 50 cm.

 

Soms zie je t.v.-programma’s die je direct grijpen. Zo’n programma was voor mij de herhaling van “Het uur van de Wolf” over Gerard Petrus Fieret. Ik had nog niet eerder van deze Nederlandse fotograaf, dichter en tekenaar gehoord, maar de wijze waarop zijn levensverhaal in beeld werd gebracht boeide mij direct.

Dit is niet de plaats om deze prachtige reportage samen te vatten. Meer over Fieret en de reportage kun je vinden op http://www.zeppers.nl/nl/filmnl/foto-en-copyright-gp-fieret
Het zal duidelijk zijn dat de gedachte om Gerard Fieret te schilderen mede werd ingegeven door zijn sprekende karakteristieke kop. Maar dat was het niet alleen; er was meer. Een vriend schreef mij onlangs: “We slepen immers de vracht van het verleden met ons mee”. Dát trof mij in Gerard Fieret. Door zijn levensverhaal en de betekenis daarvan op zijn werk was ik zo gegrepen dat ik, op mijn beurt, niet anders kon dan hem in een portret proberen te vangen.
Bijgaand twee schilderijen van Gerard Petrus Fieret. Beide in acrylverf; Het eerste in formaat 40 x 50 cm, het tweede in groter formaat, 100 x 70 cm. Ik heb ervan genoten en ik wil dat graag met je delen. 

Vriendelijke groet, Bert

2 thoughts on “Gerard Petrus Fieret – 1

 1. Goede avond Bert,

  Allemachtig, wat een mens, wat een kop.
  Getekend door zijn leven. Diepe groeven trekken harde lijnen en indringende vragende ogen lijken het leven te willen doorgronden.
  Ik heb het filmpje bekeken, nadat ik de portretten op me in had laten werken. Een kluizenaar midden in de stad.
  Wat is het leven als het ontdaan is van alle franje/overdaad, gestript is tot het naakte bestaan?
  Wat zijn die ogen mild (geworden?)
  Prachtig portret, Bert

 2. Prachtig Bert, allebei, dankjewel!
  Ik heb de docu een tijd geleden gezien en was ook onder de indruk. Van de man, zijn lot, de foto’s.
  Ik weet nog dat ik weer eens werd geconfronteerd met dat dilemma van de gekte: toom je die in dan verliest iemand ook de creativiteit en genialiteit die hij kan hebben; laat je het gaan dan brengt dat veel lijden met zich mee. Al brengt de reactie van de samenleving ook veel onnodig lijden teweeg.

  Je portretten brengen in ieder geval de intensiteit van die man goed tot leven.

  Dag! L.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *