Gerard Petrus Fieret – 2

2017 juli, acryl op doek, 100 x 70 cm

Soms zie je t.v.-programma’s die je direct grijpen. Zo’n programma was voor mij de herhaling van “Het uur van de Wolf” over Gerard Petrus Fieret. Ik had nog niet eerder van deze Nederlandse fotograaf, dichter en tekenaar gehoord, maar de wijze waarop zijn levensverhaal in beeld werd gebracht boeide mij direct.

Dit is niet de plaats om deze prachtige reportage samen te vatten. Meer over Fieret en de reportage kun je vinden op http://www.zeppers.nl/nl/filmnl/foto-en-copyright-gp-fieret
Het zal duidelijk zijn dat de gedachte om Gerard Fieret te schilderen mede werd ingegeven door zijn sprekende karakteristieke kop. Maar dat was het niet alleen; er was meer. Een vriend schreef mij onlangs: “We slepen immers de vracht van het verleden met ons mee”. Dát trof mij in Gerard Fieret. Door zijn levensverhaal en de betekenis daarvan op zijn werk was ik zo gegrepen dat ik, op mijn beurt, niet anders kon dan hem in een portret proberen te vangen.
Bijgaand twee schilderijen van Gerard Petrus Fieret. Beide in acrylverf; Het eerste in formaat 40 x 50 cm, het tweede in groter formaat, 100 x 70 cm. Ik heb ervan genoten en ik wil dat graag met je delen. 

Vriendelijke groet, Bert

 

 

De reactie van Jos Swiers hieronder werd in de volgende 2 geluidsfragmenten ingesproken door Hans Witteman.

Een reactie op “Gerard Petrus Fieret – 2

  1. ein Haags kommentaah

    ‘s-Gravehage kent teminste twei ikauniese fenaumene: Haagse Harry en Gerard Fieret. De eâhste issun stgipfiguâh, de tweide had d’r un kenne zèn. Innut Haagse en omgeiving is Fieret voâhnamelijk bekend gebleive doâh ut jarelange voere van de laukale dùivûh. En zeikâh auk doâh de ruzies die hè ut grautste deil van zèn leive met vrèwel iederein kreig. Un keldâhbewonâh, un bohémien. Onbekend bè leive, geroemp na zèn daud om zèn biezondere manieâh van fotograferûh. Wat wè as noâhmaal beschâhwe, daah bleif hè veâh van weg. Wat dan resteâht is nie alledaags, venieuwend en vaak auk shockerend. Wantrâhag, dat was hè in de tweide helluf van zèn leivûh. Naah alles en iederein. En dat stak hè nie ondâh stoele of bankûh. Ongetwèfeld laupe d’r nog veil pegsone rond die ze ège zèn (vaak ongefundeâhde) beschuldiginge nog heil goed kenne heâhinnerûh. Onmiskebaah un karaktâhristiek figuâh. Vedaag de dag brenge zèn fotau’s ongekende bedrage op. Fotau’s die de gangbare wette van de fotografie negere, ja zellufs auvâhschrèdûh. Fieret drukte ze zelluf af met middele die hè toevallag bè de hand had. Ze zien d’r somps nie ùit. Maah fascinerend zèn ze wel. Pâhl Kauikâh, fotograaf en docent an de Rietveld Akademie gaaf dat auit ‘ns maui weâh: ‘Fieret hep ut medium fotografie opgerek. Hè gebrùikte de fotau om iets èges te makûh. Daah was hè heil bewus mei bezag. Enkelt dach hè nie in terreme van un goede of un slechte afdruk, hè dach in tintûh.’
    En kèk toch ‘ns: dat hebbe de fotograaf Fieret en de schildâh Meges onmiskebaah gemeint: ze denke bède in tintûh. Om vannut wantrâhwe dat ùit de auge naah vore komp nog maah nie te spreikûh. De bède pogtrette zâhwe in De Haag nie misstaan. Dich bè Fieret.

    Jos Swiegs
    18 julie 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *