One thought on “Hans brengt ‘t rond

  1. De grenzeloze nieuwsgierigheid van jonge kinderen kent zowel zijn fraaiste als zijn meest irritante vorm in de waarom-vraag. Vooral wanneer elk antwoord prompt een vervolg krijgt met een nieuw: waarom? Dat kan eindeloos, of liever nog tot vervelens toe doorgaan. Je ziet dat verschijnsel ook wel in monografieën over kunst. Waarom hanteert de schilder hier de kleur blauw en niet groen, waar het bladerdak toch algemeen als groen mag worden beschouwd? En dat dan 267 pagina’s lang, nog afgezien van de vele afbeeldingen. In blauw dan wel te verstaan. Of: waarom tekende de kunstenaar alleen de bloem en niet de gehele plant? Er zijn mensen op gepromoveerd met als voornaamste resultaat dat boekhandelaren in ramsjboeken er grof goud geld mee verdienen. Blijkbaar bestaat er toch een onuitwisbare behoefte naar zingeving, weten waarom iets is zoals het is. Waarom niet volstaan met alleen maar kijken, horen, voelen of proeven en daar dan vervolgens volop van genieten? Daar heb je ‘m dan, die onweerstaanbare waarom-vraag. Weg ermee. Kijken en alleen op je laten inwerken. De postbode van Van Gogh, de postbode van Nussbaum en nu de postbode van Megens. Waarom? Antwoord: daarom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.