One thought on “Gerard Schilder

 1. Wim Sonneveld.
  Je moet hem vooral horen en zien. Zijn dictie, zijn intonatie en zijn timing, zowel in zijn conferences als in zijn liedjes. Ga maar eens luisteren, bijvoorbeeld op YouTube. Zijn conference ‘de gulle lach’ is een mooi voorbeeld, waarbij hij natuurlijk veel te danken heeft aan de tekstschrijver(https://youtu.be/jPx2V8TMHh4).

  Een stukje uit die tekst.

  ‘….. Ach, meneer Sonneberg, se hebbe geen gefoel voor humor meer, de Amsterdammers. Saggerijne sijn ‘t, allemaal. Neem mij nou. Ik loop vanmorrege om hallef elf in de Ferdinand Bol, ‘k hep twee borrels op, meer niet. Boven aan een ladder zie ik een fent staan met een grote bijl in de muur te hakke.
  Ik roep naar boven: “Hé, da doe je fekeert”.
  Hij komt naar beneden en seg tege me: “Wat seggie?”
  Ik seg: “Je doet ’t fekeert.
  Dan segtie: “Hoesoo?”
  “Dat moet je een ander late doen”.
  Een aardigheidje, meneer Sonnenberg. Ik hep een borreltje op, u weet hoe da gaat, ik was goedgemutst. Wat dagtu dattie moest lache, dat stuk sjaggerijn? Weet u wattie tege me sei?
  “Mot je me daarfoor de ladder af late komme?”
  En hij geeft me een dreun tege me herses. Dan konnikut toefallig goed hebbe, want ’t was maar een klein gosertje, maar efe so goet lag ik vanmorrge om hallef elf al te matte op de Ferdinand Bol. Daarom fraag ik u af , meneer Sonneberg, waar is de gulle lach op hede geblefe? Dat fraag ik u af’.

  Het antwoord op deze vraag is duidelijk: hier op dit schilderij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.