One thought on “Hij die luistert.

  1. Het is niet bepaald het eerste waar je aan denkt, dit geschilderd beeld, als je het over een luisterhouding hebt. Ook de meters (management)boeken laten er geen misverstand over bestaan: zo doe je dat niet. Zo’n botsing van verwacht beeld met een getoonde werkelijkheid kan zowel verontrustend als verfrissend zijn. Verontrustend, omdat je je gaat afvragen waarom dit beeld van luisteren zover van je af staat. Verfrissend, omdat na wat wrik- breekwerk, zich de ruimte ontvouwt om tegen jezelf te kunnen zeggen: op die manier kun je ook luisteren. Zonder een fysieke opponent, gewoon naar al wat er in je omgeving aanwezig is of zou kunnen zijn. Laat het op je afkomen en ontdek wat je misschien nooit eerder hoorde. Omdat het geen geluid maakte, omdat het klanken en beelden zijn die niet van buiten komen maar in je eigen brein ontstaan. Verwoorde stilte, alleen door de luisteraar gehoord. Wat ontstaat is een vorm van fluisteren. ‘Hij die fluistert’ zou een mooie, alternatieve titel kunnen zijn. Wat één enkele letter in de taal al niet vermag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.