Hij die luistert

2017 – dec., acryl op doek, 80 x 70 cm.

naar film ‘Down to Earth’ door Rolf Winters & Renata Heinen

 

Alweer was een film mijn inspiratiebron. Dit keer het indrukwekkende ‘Down to earth’ (2015). Een filmisch verslag van de Nederlanders Renate Heinen en Rolf Winters, die, volgens een inleidende tekst ‘het gebaande pad verlieten om een nieuw perspectief te vinden’. Een gedachte die bij menigeen weleens opkomt, maar meestal blijft het daarbij. Voor Renate en Rolf was het een diepgewortelde behoefte. Zij verlieten de ‘ratrace’ en verkochten huis en bedrijf. Samen met hun drie kinderen maakten zij gedurende vijf jaar een rondreis, op zoek naar de echte waarden van het leven. Zij maakten kennis met oude culturen en ‘earthkeepers’, de hoeders van de aarde. In het gebied van de Anishinaabe, een groep oorspronkelijke bewoners van Amerika, ontmoetten zij Nowaten, ‘Hij die luistert’. Zijn markante hoofd inspireerde mij tot dit portret. 

‘Down to earth’ is het met één camera gefilmde verslag van een inspirerende reis, samengevat in de woorden van een earthkeeper:

We didn’t inherit the Earth from our parents
We borrow it from our children

Nu het jaar ten einde loopt wil ik graag deze woorden met je delen. Tegelijk maak ik graag van de gelegenheid gebruik om je, ook namens Marja, fijne feestdagen toe te wensen en een gezond en gelukkig 2018.

Vriendelijke groet, Bert 

Via de link https://www.youtube.com/watch?v=AMgUWg0UfGY vind je meer informatie over deze film.
En via de link https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/31/ik-had-meteen-een-klik-met-de-sjamaan-5058406-a1529215 meer achtergrondinformatie.

Een reactie op “Hij die luistert

  1. Het is niet bepaald het eerste waar je aan denkt, dit geschilderd beeld, als je het over een luisterhouding hebt. Ook de meters (management)boeken laten er geen misverstand over bestaan: zo doe je dat niet. Zo’n botsing van verwacht beeld met een getoonde werkelijkheid kan zowel verontrustend als verfrissend zijn. Verontrustend, omdat je je gaat afvragen waarom dit beeld van luisteren zover van je af staat. Verfrissend, omdat na wat wrik- breekwerk, zich de ruimte ontvouwt om tegen jezelf te kunnen zeggen: op die manier kun je ook luisteren. Zonder een fysieke opponent, gewoon naar al wat er in je omgeving aanwezig is of zou kunnen zijn. Laat het op je afkomen en ontdek wat je misschien nooit eerder hoorde. Omdat het geen geluid maakte, omdat het klanken en beelden zijn die niet van buiten komen maar in je eigen brein ontstaan. Verwoorde stilte, alleen door de luisteraar gehoord. Wat ontstaat is een vorm van fluisteren. ‘Hij die fluistert’ zou een mooie, alternatieve titel kunnen zijn. Wat één enkele letter in de taal al niet vermag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *