One thought on “Simeon ten Holt

  1. ‘Het lijkt op’, ‘het doet me denken aan’. Bekende frases bij het zien van een beeld, het horen van geluid, het ruiken van een geur. Associaties dus. Zintuigelijke waarnemingen gaan onzichtbare verbindingen aan in onze hersenen en presenteren nieuwe beelden, geluiden of geuren. Daarmee ontstaat een persoonlijke en dikwijls ook intense verbondenheid van het object van waarneming met onze eigen gevoelens. Dat overkwam Bert Megens weer eens bij het opnieuw horen van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Dit schilderij is de uiting van die verbondenheid.
    Op zijn beurt overkomt het nu ook mij. Ik zie deze afbeelding van de componist en het is dan niet het Canto Ostinato dat door mij aan dit beeld gekoppeld wordt. Ik zie namelijk een abdij, hoor een stilte die oprijst uit gezangen en gebeden uit de abdijkerk en neem de geuren waar die de ingetogenheid van zo’n omgeving met zich meedragen. Het is de nadenkende blik in de ogen die naar een onbekende verte staren, het is het kleed dat een pij zou kunnen zijn die in wijde plooien om het lichaam heen valt, de hoge kraag met mogelijk een capuchon. Het is een luisterhouding die in het midden laat of het geluid van buiten of van binnen de persoon afkomstig is. En ja, dan kan ook ik er niet langer omheen, dan hoor ook ik de Canto Ostinato.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.