Alex Roeka

2018- jan., acryl op doek, 80 x 70 cm.

naar foto van Mark Kohn

Alex Roeka is een vermaard liedjesschrijver en poëet. Hij is net als ik geboren in Ravenstein, aan de oever van de Maas. Ik ben een groot bewonderaar van zijn werk. Zijn teksten zijn puur en aan het leven ontleend. Zoals hij zelf in een interview zegt: ‘Ik heb de pretentie om mijn leven in liederen uit te drukken’.

In 2004 schreef René Swaab in De Groene Amsterdammer de tot op vandaag circulerende quote: ‘In het Nederlands zingen, je moet het maar aandurven. Het is roeien met rietjes in een bak vol teer. De Nederlandse taal moet stellig één van de meest a-muzikale talen ter wereld zijn. Een zompige, klotsende domineestaal met een loodzware grammatica en loden zinsconstructies, die zich nauwelijks in een enkel pakkend refrein laat vangen’. Hoe onterecht! Het tegendeel van deze uitspraak is allang bewezen door Wilmink, Nijgh, Shaffy maar zeker ook door Alex Roeka. In 2015 schreef Spinvis hem, na het horen van zijn plaat ‘Voort’: ‘Alle liedjes zijn mooi. Allemaal. De woorden zorgvuldig gekozen en trefzeker in de melodie geplaatst’. 
Dat ontdekte ik zelf ook, toen ik op een rustig moment al luisterend zijn teksten meelas.

In januari bezocht ik in de Agnietenhof in Tiel de jubileumvoorstelling van Roeka: ‘En toen ineens’. Ik vond het fantastisch om hem te zien optreden en heb genoten van de manier waarop hij zijn liedjes introduceert en toelicht!

Genoeg woorden van mij. Een kennismaking of misschien een weerzien via een van onderstaande links.

Vriendelijke groet,
Bert Megens

Zie de volgende links 
http://www.alexroeka.nl/nl/home
https://www.youtube.com/results?search_query=alex+roekahttps://www.groene.nl/artikel/vrijheid-is-een-hallucinatie
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/22/het-was-zingen-of-sterven-14163615-a1582171 

2 thoughts on “Alex Roeka

  1. In het leven gebeuren dingen soms gewoon te laat. Wie kent het fenomeen niet, dat je opeens denkt van : ’als ik dat toen en toen had geweten, dan…’. Terugdraaien is er niet bij, die tijdmachine is nog niet uitgevonden. Of toch wel? In onze verbeelding lukt dat namelijk altijd: een beeld uit jaren terug leggen over een beeld van vandaag. Of omgekeerd, een beeld dat nu verschijnt toepassen op iets van jaren her.
    En laat dat Bert Megens nu zijn overkomen met zijn portret van Alex Roeka. Hij komt te laat. Als hij het namelijk ruim vijfeneenhalf jaar geleden had gemaakt, dan had Alex het vast en zeker in 2012 gekozen voor de cover van zijn album Gegroefd. Ik zie het voor me. En het past.

  2. Alex Roeka reageerde via Facebook als volgt:

    “De schilder en tekenaar Bert Megens heeft dit portret van mij gewrocht. Ik heb altijd gedacht dat je van zingen mooi en jong blijft, maar het blijkt diepe krassen in je tronie te slaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.