Alex Roeka

2018- jan., acryl op doek, 80 x 70 cm.

naar foto van Mark Kohn

 

Alex Roeka is een vermaard liedjesschrijver en poëet. Hij is net als ik geboren in Ravenstein, aan de oever van de Maas. Ik ben een groot bewonderaar van zijn werk. Zijn teksten zijn puur en aan het leven ontleend. Zoals hij zelf in een interview zegt: ‘Ik heb de pretentie om mijn leven in liederen uit te drukken’.

In 2004 schreef René Swaab in De Groene Amsterdammer de tot op vandaag circulerende quote: ‘In het Nederlands zingen, je moet het maar aandurven. Het is roeien met rietjes in een bak vol teer. De Nederlandse taal moet stellig één van de meest a-muzikale talen ter wereld zijn. Een zompige, klotsende domineestaal met een loodzware grammatica en loden zinsconstructies, die zich nauwelijks in een enkel pakkend refrein laat vangen’. Hoe onterecht! Het tegendeel van deze uitspraak is allang bewezen door Wilmink, Nijgh, Shaffy maar zeker ook door Alex Roeka. In 2015 schreef Spinvis hem, na het horen van zijn plaat ‘Voort’: ‘Alle liedjes zijn mooi. Allemaal. De woorden zorgvuldig gekozen en trefzeker in de melodie geplaatst’. 
Dat ontdekte ik zelf ook, toen ik op een rustig moment al luisterend zijn teksten meelas.

In januari bezocht ik in de Agnietenhof in Tiel de jubileumvoorstelling van Roeka: ‘En toen ineens’. Ik vond het fantastisch om hem te zien optreden en heb genoten van de manier waarop hij zijn liedjes introduceert en toelicht!

Genoeg woorden van mij. Een kennismaking of misschien een weerzien via een van onderstaande links.

Vriendelijke groet,
Bert Megens

 

Zie de volgende links 


http://www.alexroeka.nl/nl/home
https://www.youtube.com/results?search_query=alex+roekahttps://www.groene.nl/artikel/vrijheid-is-een-hallucinatie
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/22/het-was-zingen-of-sterven-14163615-a1582171 

3 thoughts on “Alex Roeka

 1. ALEX ROEKA
  Soms komen dingen onverwachts samen. De eerste gedachte was dat het onderhand eens tijd werd in deze serie een blog te wijten aan Alex Roeka, een van mijn favoriete Nederlandse chansonniers. Dat ‘chansonniers’ klinkt wat vreemd, ik weet niet eens of Roeka het wel of niet een passende omschrijving vindt, maar ik vind het aanzienlijk beter dan het simpele ‘vertolker van het Nederlandse lied’. Dat klinkt te veel naar smartlappen, Hazes, goedkoop sentiment en dergelijke. Nee, Roeka schrijft nummers met een kop en een staart en met gevoel, veel gevoel. Bovendien heeft hij de bijpassende krassende stem om de eigen nummers te vertolken. Vorige week van Roeka Het rode vod opgenomen, wat vergezeld ging van een mooie foto. Nu wil het toeval dat ik vorige week enkele locaties bezocht van de kunstmanifestatie ‘KunstBakens in het land van Maas en Waal’, en daarbij in Wamel terecht kwam bij portretschilder Bert Megens. Laat die nu van uitgerekend die foto die ik in het vorige blog al had opgenomen een mooi schilderij hebben gemaakt (zie linksboven). Een van de vele treffende portretten overigens van Megens. Roeka heeft niet alleen een krassende stem, maar ook de daar volledig bij aansluitende kop, inclusief wild kapsel. Als u het artikel ‘Zanger Alex Roeka: Ik ben geen mislukkeling meer’ (Trouw, 9 december 2017, Arjan Visser) leest, begrijpt u hoe onvermijdelijk dit uiterlijk voor hem was. Vandaag twee maal Roeka om het unieke karakter van zijn chansons te illustreren.
  Uit: Het muizenest d.d. 27-10-2018

 2. In het leven gebeuren dingen soms gewoon te laat. Wie kent het fenomeen niet, dat je opeens denkt van : ’als ik dat toen en toen had geweten, dan…’. Terugdraaien is er niet bij, die tijdmachine is nog niet uitgevonden. Of toch wel? In onze verbeelding lukt dat namelijk altijd: een beeld uit jaren terug leggen over een beeld van vandaag. Of omgekeerd, een beeld dat nu verschijnt toepassen op iets van jaren her.
  En laat dat Bert Megens nu zijn overkomen met zijn portret van Alex Roeka. Hij komt te laat. Als hij het namelijk ruim vijfeneenhalf jaar geleden had gemaakt, dan had Alex het vast en zeker in 2012 gekozen voor de cover van zijn album Gegroefd. Ik zie het voor me. En het past.

 3. Alex Roeka reageerde via Facebook als volgt:

  “De schilder en tekenaar Bert Megens heeft dit portret van mij gewrocht. Ik heb altijd gedacht dat je van zingen mooi en jong blijft, maar het blijkt diepe krassen in je tronie te slaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error

Genoten? Laat het anderen weten.