One thought on “Alice Tjaden

  1. Laatst had weer eens iemand een tekeningetje van Van Gogh ontdekt. Dat gebeurde nog niet eens zo lang geleden ook met een schilderijtje van Mondriaan. In beide gevallen ging het om vroeg werk. De wereld stond op zijn kop: o, o hoe herkenbaar en echt waren dit een Van Gogh, een Mondriaan. Maar wie niet tot in detail op de hoogte is van de stijlonwikkeling (in dit geval voor Mondriaan zelfs letterlijk) van beide kunstenaars zou aan deze vroege werkje straal voorbij lopen. Wij herkennen de schilders vooral aan het werk uit hun latere jaren, want daar hangt het Van Goghmuseum in Amsterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag vol mee. Om van de souvenirwinkeltje vol reproducties op de meest onmogelijke objecten nog maar te zwijgen.
    Dat grote verschil in stijl zie je bij veel kunstenaars en ook in alle kunstdisciplines terug. Het is onlosmakelijk verbonden met hun aangeboren creativiteit die zich als van nature verzet tegen herhaling. Repeterende breuken laten ze aan de wiskunstenaars over. Verandering, nieuwe wegen, nog niet begane paden, daar kan een kunstenaar wat mee, al loopt hij of zij er soms stevig in vast. Maar ook dat behoort tot de onrust en het ontevredenheidsgevoel die de kop opsteken na elk voltooid werk. Hoe verder, is dan de vraag. Inderdaad: hoe verder.
    Kijkend naar het recente portret dat Bert van Alice Tjaden heeft gemaakt, hoeft wat mij betreft over de herkenbaarheid geen discussie gevoerd te worden. En dat dan in tweeërlei zin: de herkenbaarheid als gelijkenis en realiteitsweergave van Alice en als tweede de herkenbaarheid dat dit portret beslist door Bert Megens is geschilderd. De stijlovereenkomsten met eerder werk valt met geen mogelijkheid weg te poetsen.
    Interessant wordt daarmee de vraag: waar zouden mogelijkheden voor Bert liggen om zijn stijl verder te ontwikkelen – en dat dan het liefst langs nog onbegane wegen. Neem ik het portret van Alice als startpunt, dan zou mijn suggestie zijn. Laat om te beginnen alles weg behalve de ketting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.