One thought on “Klaus Steinke

 1. Ook deze schildering

  volgt nu de oude, vestigt zijnen zin

  op haar bestand en laat zijn aandacht dolen

  allengs; hij is geboeid door de symbolen

  van het voormalige en hij hangt er in.

  Slotregels uit: Cheops (1915)
  J.H. Leopold

  ———
  NootBM:
  Ik vroeg Jos of hij nadere uitleg kon geven over bovenstaande dichtregels en hij antwoordde als volgt:

  “Het vormt feitelijk een samenvatting van het gehele voorafgaand gedicht. De farao is gestorven en ligt nu begraven, opgesloten in zijn piramide. Maar hij is niet overleden , maar nog steeds aanwezig binnen zijn tempel, omringd door alles wat hem tijdens zijn leven dierbaar was en wat ook noodzakelijk was voor het dagelijks leven. Hij wordt geacht dat leven voort te zetten na zijn dood. Uit het oude leven vormt zich een nieuw leven. De piramide met zijn top naar de hemel gericht is daarvan het symbool en de farao ‘hangt’ nu in het midden daarvan. Voor de eeuwigheid.
  Er is een analogie met het schilderij dat je hebt gemaakt. Het is een oud beeld dat een nieuw leven gaat leiden. Oud en nieuw zijn in het schilderij samengebracht en vormen zo een nieuw symbool voor de eeuwigheid.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.