One thought on “Zelfportret

  1. Ik staar naar 112 zelfportretten. Het zijn de geselecteerde werken voor de manifestatie
    Portrettengalerij: Weekend van het Portret 2018 die worden geëxposeerd in Loods 6 te Amsterdam in het weekend van 31 augustus tot en met 2 september 2018. In totaal waren er 502 werken aangemeld voor dit weekend, waarvan het thema is: Het Zelfportret. Je staat er verbaasd over hoe verschillend kunstenaars naar zichzelf kijken, of misschien wel: hoe zij zichzelf (wensen te) zien. En toch ontdek ik één element dat ik bij alle afbeeldingen terugzie: de kunstenaar positioneert zichzelf letterlijk in het midden. Het zelfportret staat gecentreerd op het doek of op de foto die van het portret genomen is. Is dit niet het geval dan heeft de kunstenaar zichzelf binnen een compositorisch geheel geplaatst door een tweede figuur af te beelden, een achtergrond mee te schilderen of anderszins de ruimte in te vullen. Die aanvullende informatie biedt de kijker de mogelijkheid zich via interpretatie een (verder) beeld van en over de kunstenaar te vormen.
    En wat doet Bert Megens? Hij positioneert zich niet centraal en houdt de resterende ruimte neutraal. Hij wandelt, zo te zien, naar links zijn eigen schilderij uit. Alsof hij zou willen zeggen: “Beste mensen, dit ben ik nu wel, althans zo zie ik mijzelf, maar het doet er allemaal niet zoveel toe. Dit was het dan en graag tot een volgende keer”.
    Tsja, met dit soort bescheidenheid, daar win je dan blijkbaar geen plek op een tentoonstelling mee. Zouden de leden van de beoordelingscommissie dat niet gezien hebben? Zou kunnen, al is het natuurlijk goed mogelijk dat zij zichzelf ook centraal gepositioneerd zouden hebben. Statistisch gezien is dat het meest waarschijnlijk. En dan zie je niet graag iemand een zelfportret inleveren waarbij hij vervolgens van zijn eigen schilderij afwandelt. Het is dus maar hoe je het bekijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.