2 thoughts on “Yuval Noah Harari

 1. Dear Bert,

  Yuval received with pleasure your e-mail with the newsletter and the portrait.
  He liked both very much. The portrait is beautifully painted.

  Thank you very much,

  Pnina Luttinger
  Y.N. Harari – Office Manager

  Prof. Yuval Noah Harari
  P.O.Box 3308, Karmei Yosef, 9979700, Israel

 2. Streepje

  En ja hoor, opnieuw zijn het de details die ‘t ‘m doen. Wat doen die dan? Die leiden de aandacht af van de hoofdzaak. Tenminste als het portret van deze auteur de kern van het schilderij vormt. Dat zou je denken, dat mag je verwachten. Daar is het ook een portret voor. Maar wat als eerste en daarmee meteen het meeste opvalt is de kleur van de achtergrond: roze. Het is geen kleur die Bert Megens schuwt. Op veel van zijn portretten zie je die kleur verschijnen in een scala aan tinten. Maar nergens, voor zover ik het kan zien, doet hij het zo prominent als nu. Die snelle focus op die kleurige achtergrond brengt je tegelijk naar de manier waar die is aangebracht. De verf is deels op het doek gezet en daarna gaan uitlopen. Alsof de maker het even niet zag zitten, een kwak verf op het doek plempte en daarna iets zei van: “bekijk het maar”. Komt hij later terug, ziet hij die uitgelopen verf en denkt dat het geen probleem is, want daar kan hij rustig overheen schilderen. Dat doet Bert dan ook en tegelijkertijd doet hij dat niet. Want de uitloop blijft zichtbaar, dwars door het transparant geschilderde overhemd van de geportretteerde heen. En ondanks het streeppatroon op dat overhemd.
  Je zou bijna in toeval gaan geloven, maar daar heb ik geen zin in. Als je het eenmaal gezien hebt, kom je er niet meer van af. Het blijft fascineren en schreeuwt als het ware om een nadere duiding. Is die er? Ach, waarom ook niet. De afgebeelde auteur is een exponent van de denkers (hij is uiteindelijk historicus en filosoof) die indringend wijzen op de onbalans die de mensheid inmiddels op vrijwel alle terreinen heeft aangebracht in zijn leefgebied. We streven naar een volmaakte wereld, maar bereiken slechts een toenemende onvolmaaktheid. En dan zie je zo’n verfuitloop op dit schilderij die lijkt te passen in het streeppatroon op het overhemd, maar het dat net niet is. Transparant, dat wel, maar ook onvolmaakt, dat zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.