One thought on “Ton Lathouwers

  1. Hoe horen en zien je kunnen vergaan

    Beelden kunnen bedrieglijk zijn. Fata morgana-achtig zelfs. Wie, om maar eens een voorbeeld te noemen, op de televisie naar een uitzending van Kijken in de ziel kijkt, krijgt een interviewer en een geïnterviewde voorgeschoteld. De vraag is dan of het om die twee personen gaat of om wat er tussen die twee gebeurt. In essentie zou het moeten gaan om wat ieder van hen te vragen en te zeggen heeft. De kijker zou dan eerder de rol van toehoorder moet aannemen en de woorden vangen die de beide deelnemers met en tussen elkaar wisselen. Daar hoef je in dit geval de beide sprekers niet voor te zien. Je kunt net zo goed je ogen sluiten en volstaan met te luisteren naar wat ze te zeggen hebben. De woorden kunnen dan in hun volle zin en betekenis tot de luisteraar doordringen en daarmee verschoond blijven van alle bijkomende informatie en ruis die de televisiebeelden er ongevraagd bij leveren. De radio is zo gek nog niet. Het roept wel de volgende vraag op: kan ik bij het horen van de woorden naast de betekenis ervan mij tegelijkertijd toch ook een beeld vormen van de twee sprekers? Daarmee kom ik bij deze schildering. Ik zie de geportretteerde niet en ik zie de schilder niet. Ik zie uitsluitend wat er tussen hen in staat, of beter nog, is komen te staan: dit portret. Met ogen waarvan niet duidelijk is of die net open gaan of juist gesloten worden. Met ogen die of op het punt staan naar binnen, naar de geportretteerde te kijken of zich juist gaan richten op de schilder. De kunst is dan om te kunnen horen wat er zich tussen hen beiden afspeelt. De afbeelding krijgt daardoor beweging omdat hij een wisselwerking weergeeft. Een verstild beeld? Vergeet het maar. De kijker moet aan de slag om de onzichtbare, maar weldegelijk aanwezige voor- en achterkant van dit beeld te vatten. Mooi gedaan Bert, maar wij zitten wel met de gebakken peren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.