One thought on “Leonard Cohen

  1. Hoor en wederhoor

    Heel wat handelingen in het dagelijks leven doen we op de automatische piloot. Dat is niet alleen handig, maar het maakt het leven ook een flink stuk gemakkelijker en vooral ook plezieriger. Fietsen bijvoorbeeld. Ga je er bij nadenken hoe je fietst als je onderweg bent, dan is de kans zelfs groot dat het goed mis gaat. Handelen zonder er bewust bij na te hoeven denken maakt het leven van alle dag daarom aangenamer. Geen stress of burn-out; het gaat allemaal vanzelf. Iedere musicus kan erover meepraten. Je moet er toch niet aan denken dat je bij elke noot even moet nadenken hoe die ook weer gespeeld moet worden. Gelukkig niet, het gaat geautomatiseerd. En zo werkt het blijkbaar ook met ons geheugen. Bij bepaalde geuren kun je opeens kleuren zien of direct een gerecht zoals je dat ooit kreeg opgediend. Een geluid wordt, zonder er ook maar een tel over na te hoeven denken, direct omgezet naar een beeld, een herinnering of noem maar op. Dat maakt het leven inderdaad aangenaam en tegelijk ook waardevol. Mogelijk ook omdat het een deel van jezelf is, of liever nog: is geworden. Je hebt alleen jezelf ervoor nodig. Doe de test maar eens. Kijk naar dit portret en je hoort Leonard Cohen. Direct. Geen geluidsdrager nodig. Je hoort hem in al zijn facetten en daarmee ook jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.