Chiara

Chiara

2018, acryl op doek, 80 x 80 cm.

Reactie:

JOS SWIERS
22/12/18 AT 09:47 | EDIT

(Bo-oopis)

De koe-ogige. Dat is het eerste wat bij mij opkomt als ik dit portret zie. En die flitsgedachte is er spontaan in het Grieks. Homerus gebruikt het in zijn Ilias en Odyssee als epitheton ornans (versierende toevoeging) voor de godin Hera de Titanendochter. Machtig en groot, want zus en echtgenote van de oppergod Zeus. De godin van het huwelijk en de vruchtbaarheid. De pauw staat symbool voor haar. Als die zijn grootheid laat zien, al zijn staartveren overeind, dan kijken niets dan ogen je aan. Imponerend, imposant en dwingend. Kracht en grootsheid, en dat alles alleen al door ogen. 

Dit portret van Chiara kent zijn eigen ontstaansgeschiedenis. Dat zal wel. Maar doet die er toe? Het antwoord is: nee. Niet wat van achter dit schilderij naar voren komt speetl deze keer de hoofdrol, maar wat er uit dit portret op mij afkomt. En dat is Hera, de koe-ogige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.