Rutger Bregman

2019, grafiet op papier, 50 x 70 cm.

foto: Gijs Heuff.

 

Ik ben niet erg optimistisch wat het klimaat, het milieu en de economie betreft. Ook ben ik er niet gerust op dat beleid en keuzes gemaakt worden omwille van het algemeen belang. Is het gezond verstand hierbij leidraad, of toch de emoties, gevoed door slechte informatie en nieuwsgaring?

Vol overtuiging  besloot ik daarom al even geleden om me te abonneren op de Correspondent. Ik was enthousiast geraakt door hun manifest en hun principes, waarvan de eerste veelzeggend is: ‘Een dagelijks medicijn tegen de waan van de dag’. 

Een van de redacteuren van de Correspondent is Rutger Bregman. Als historicus schreef hij in 2014 een pleidooi voor het basisinkomenGratis Geld voor iedereeneen boek dat ik van harte aanbeveel.Een boeiend betoog dat mij inspireerde tot deze tekening. 

Tijdens mijn studie economie in de jaren zeventig, was het basisinkomen een veelbesproken item. Vele jaren later maakte ik in het Betuwse Varik kennis met Pieter Kooistra en zijn gedachten over een UNO-basisinkomen*. Tot mijn verrassing merkte ik, dat het onderwerp uit mijn studententijd nog steeds op de agenda stond. 

In januari 2019 werd Rutger Bregman uitgenodigd om te spreken op het World Economic Forum (WEF) in Davos, een jaarlijkse conferentie van de rijkste en machtigste mensen ter wereld. Zijn boek Gratis geld voor iedereen, had ook hún aandacht getrokken. 

Op zoek naar een portret dat het beste aansluit bij het boek en bij de intenties van de Correspondent, vond ik een iets oudere foto van Bregman (©Joost van den Broek, Volkskrant). Ik werd getroffen door het jeugdig elan en het transparante karakter. 

*https://basisinkomen.nu/ubi/httpbasisinkomen-nlwereldbasisinkomen-uno-inkomen-25-jaar-oud-idee/

PS: Sinds het recente interview met Fox-presentator Carlson gaan de ideeën van Bregman ook via social media de wereld over.
https://nos.nl/artikel/2272816-hoe-een-interview-van-fox-news-met-rutger-bregman-volledig-ontspoort.html

Vriendelijke groet,
Bert.

Een reactie op “Rutger Bregman

 1. Gebruiksaanwijzing

  1. Doe niets en kijk.
  wie vastberadenheid wil weergeven laat dat op deze manier zien

  2. Verwijder de bril.
  Wie de onschuld zelve wil weergeven laat dat op deze manier zien.

  3. Open de mond.
  Wie een goed en sterk argument wil horen laat dat op deze manier zien.

  4. Sluit de ogen.
  Wie het beter denkt te weten laat dat op deze manier zien.

  5. Verwijder de tekening.
  Wie niet in de toekomst wil kijken laat dat op deze manier zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *