Mohamed El Bachiri

2019, acryl op doek, 50 x 40 cm.

foto: Gijs Heuff.

 

Het is donderdagmiddag 4 april. Ik zit te lezen. Op de achtergrond staat de tv aan. Ik herlees het indrukwekkende boekje Een Jihad van Liefde. David van Reybrouck tekende hierin het bijzondere en tragische verhaal op van Mohamed El Bachiri. Hij verloor zijn vrouw en grote liefde Loubna Lafquiri bij de aanslagen in Brussel, voorjaar 2016. Op de tv volg ik ondertussen het Kamerdebat naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) over de moord op Anne Faber. Hoeveel ellende kan een mens doorstaan? En ook: wat zou ik doen in soortgelijke situaties? Deze twee vragen blijven me bezighouden.

Het boek maakte veel indruk op mij en daarom ging ik op zoek naar een foto van Bachiri. Ik kwam uit bij Humo, zijn speech in het VRT-programma De Afspraak, en zijn TEDX optreden. Wat liet dat gezicht mij zien? Verdriet, maar bovenal vastberadenheid en liefde. Als eerbetoon aan zijn moed, kracht en overtuiging, en om het voorbeeld dat hij stelt, besloot ik dit portret te schilderen.

Ik sluit af met enkele zinnen uit het laatste hoofdstuk van zijn boekje, getiteld Liefde:

          Onze jongeren moeten vanaf hun vroegste jeugd opgroeien in liefde.
          Zonder liefde kan een kind niet openbloeien.
          Als een kind niet openbloeit, kan het later geen liefde geven.

Vriendelijke groet,
Bert

Een reactie op “Mohamed El Bachiri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error

Genoten? Laat het anderen weten.