Paula

Naar foto van Hendrik Kerstens: Paula (2010)

2019, acryl op doek, 50 x 40 cm

foto: Gijs Heuff

 

Op zoek naar een onderwerp voor een schilderij, stootte ik op de prachtige foto’s die Hendrik Kerstens van zijn dochter Paula maakte. De sfeer en de subtiele kleurschakeringen riepen beelden bij mij op van klassieke meesterwerken.  

Zijn werk ‘Bag’ inspireerde mij tot het schilderen van dit portret, wetend dat de uiterst fijne nuances van huid en gezicht een behoorlijke uitdaging zouden worden. Bij de invulling en uitwerking van de hoofdbedekking heb ik gekozen voor een wat vrijere vorm. Het schilderen van dit portret heeft mij ook iets geleerd: mijn lijst van toekomstige studieonderwerpen is aanzienlijk langer geworden!

Vriendelijke groet,

Bert Megens

Een reactie op “Paula

  1. Gelijk oversteken

    Waarom roept dit portret van Paula bij mij direct beelden op van schilderijen van Evert Thielen? Deze schilder staat in de belangstelling omdat hij zijn 50-jarig jubileum viert en er nog net tot 10 juni 2019 een tentoonstelling loopt in het Limburgs Museum. Ook al zijn de werkwijzen en de gebruikte technieken van beide kunstenaars totaal verschillend, toch is er blijkbaar sprake van overeenkomsten. Want waar komt anders die directe associatie vandaan? Mogelijk dat de inspiratiebronnen van beiden hier voor een belangrijk deel samenvallen. Thielen maakt gebruik van de schilderkunst van vroegere eeuwen, schildert realistisch en is niet wars van het aanbrengen van een symbolische lading. Precies deze kenmerken zien we ook terug in dit Paula-portret van Bert. Zelf signaleert hij al dat de foto van Hendrik Kerstens het beeld oproept van de klassieke meesters. Die foto zelf geeft een realistisch portret dat in het schilderij op vrijwel identiek wijze terugkeert. En tot slot laat de witte hoofddoek alle ruimte om daar een symbolische waarde aan toe te kennen en daarmee feitelijk ook aan het portret als geheel. In technische zin zijn de uitkomsten van beide schilders totaal verschillend. Inhoudelijk en interpretatief zijn de overeenkomsten evident. Gelijk en ongelijk vervat in één enkele blik van de argeloze kijker. Je moet blijkbaar schilder en kunstenaar zijn om dat te kunnen bewerkstelligen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *