Alex Roeka

2018, grafiet op papier, 60 x 80 cm., n.t.k.

foto: Gijs Heuff.

 

Alweer ruim een jaar geleden tekende ik dit portret van Alex Roeka. Zijn reactie:

   ‘De gegroefde kop, de kwetsbare, licht achterdochtige ogen en 
   het vileine lachje dat rond de mond speelt, ik geloof dat je met deze tekening
   dicht tegen de essentie aanleunt.’


Omdat destijds zijn theatertour En toen ineens ten einde liep, besloot ik met het uitbrengen ervan te wachten tot zijn volgende show. Afgelopen december was het zover en bezocht ik Rauwe Genade, ook te beluisteren op het gelijknamige album. 

De nieuwe liedjes schreef Roeka in de rust en stilte van Zeeuwse platteland. Daar is veel moois uit voortgekomen. Zijn teksten, soms zacht, dan weer rauw maar altijd poëtisch, komen zonder omwegen bij je binnen. Het is een verademing om iemand te horen die zichzelf trouw is gebleven en wars is van ‘taalkundige aanstellerij’, zoals hij dat zelf noemt.
Roeka’s theateruitvoering en cd Rauwe Genade, maar ook zijn dichtbundel Al het waaien van de wereld kan ik van harte aanbevelen.

Vriendelijke groet,
Bert

 

http://www.alexroeka.nl/nl/speellijst

https://www.volkskrant.nl/es-b6a6494c

https://www.bd.nl/oss-e-o/singer-songwriter-alex-roeka-kan-niet-commercieel-schrijven-dat-zou-belachelijk-klinken~a8d4b188/?referrer=https://www.google.com/

https://www.tzum.info/2019/09/recensie-alex-roeka-al-het-waaien-van-de-wereld/

https://bertmegens.nl/2018/02/02/alex-roeka/

 

Een reactie op “Alex Roeka

  1. Verjongingskuur?

    En zo zijn er dus in 2018 twee portretten van Alex Roeke gemaakt. Maar dit uitgestelde portret – als ik het tenminste zo mag noemen – roept bij vergelijking met het eerste uit 2018 wel enige vragen op.
    Het lijkt wel of Alex er opeens jonger uitziet. Is hier de kunstenaarshand in het spel, de vrijheid van de tekenaar om de werkelijkheid aan enig eigen inzicht te onderwerpen? Of is het omgekeerde het geval en is het eerste portret voorzien van accenten die een hogere ouderdom doen vermoeden? Op zoek dus maar. Naar foto’s. Want, en dat is genoegzaam bekend, Bert Megens tekent en schildert portretten voornamelijk met foto’s als voorbeeld, als legger voor zijn werk. En levert dat wat op? Antwoord: Jazeker. Deze tekening komt treffend overeen met een foto die in 2004/2005 is genomen. Het is er een uit een serie die toentertijd is gemaakt voor de cover van Roeke’s CD Schemerdrift (recorded 2004, release 2005). De keuze viel toen echter niet op de foto waar dit portret op gebaseerd is. Wat echter wel direct opvalt is, dat de tekening gespiegeld is ten opzichte van de foto. Ik neem tenminste aan dat die foto correct staat afgedrukt; hij komt in dat opzicht ook overeen met die op de cover van de CD. Het valt echter niet te zien of Bert’s kunstenaarshand deze spiegeling heeft aangebracht of dat hij een verkeerde afdruk van de foto als legger heeft gebruikt. Blijft dat het inderdaad om een jongere versie van Alex Roeke gaat. Misschien heeft Bert ook nog even gekeken naar de nummers die op de CD Schemerdrift staan. IK zie daar de titel ‘Er is geen later meer’. Dat zal het zijn. Want als dat zo is, waarom zou je Alex dan ouder uittekenen dan hij toen was?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *