Kees van Kooten

Kees van Kooten, 2020, acryl op doek, 50 x 50 cm.

foto Gijs Heuff

 

Het kon niet uitblijven: na het schilderij van Remco Campert moest het wel de beurt zijn aan Kees van Kooten. Zeker toen hij op 22 januari in Op1 kwam vertellen over de Nationale Voorleesdag. Die dag had hij voorgelezen op een basisschool en zijn enthousiasme was, net als vroeger, aanstekelijk.

Bij het zoeken naar een geschikt beeld van Kees had ik de keus uit talloze uitdrukkingen, behorend bij de vele gedaantes en uitvoeringen waarmee hij en Wim de Bie de tijdgeest hebben vastgelegd. Op tv niet meer te zien, maar op YouTube gelukkig nog wel. Dan blijkt weer hoeveel onderwerpen nog steeds uiterst actueel zijn. Met een uitgesproken oog voor trends, ontwikkelingen, maar vooral ook voor details. Dat laatste bleek ook weer toen Kees verslag deed van zijn voorleesuurtje uit het boek Moppereend. Op zijn vraag: ‘Weet iemand wat mopperen is?’, antwoordde Irma, leerling van de kleuterklas: ‘Dat je droeft’. Kees, zelf woordkunstenaar en briljant verteller, pikte meteen dat taalpareltje eruit. 
Jammer dat we op zondagavond niet meer kunnen genieten van de humoristische en wijze lessen van Koot en Bie. Maar gelukkig hebben we de vele verhalen en beelden nog. Het was een plezier daar tijdens het schilderen van dit portret aan terug te denken.

Vriendelijke groet,
Bert.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Kooten_en_De_Bie

https://www.npostart.nl/op1/22-01-2020/POW_04596576

 

Een reactie op “Kees van Kooten

 1. Tekent een tekenaar een vliegende vogel, kan hij dan zelf ook vliegen?
  Dacht het niet.

  Beeldt een kunstenaar een drinkgelag af, is hij dan ook een drinker?
  Dat is al te boud.

  Componeert een componist een requiem, is hij dan immer bedroefd?
  Waarom zou hij.

  Schrijft een dichter over de liefde, is hij dan zelf verliefd?
  Vast veel te vermoeiend.

  Schildert Bert Megens een van plezier stralende Kees van Kooten, heeft hij dan zelf ook veel plezier?
  Zeker weten, kijk zelf maar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *