Over mij

Welkom op mijn site.

Je vindt hier een weergave van mijn tekeningen en schilderijen.

Je zou mij een laatbloeier kunnen noemen. Niets wees er in mijn jeugd op dat ik zoveel plezier zou gaan beleven aan het schilderen van portretten. Wel heb ik de afronding van mijn studie sociale economie gecombineerd met het volgen van het eerste jaar aan de kunstacademie. Toch heb ik van de kunst niet mijn beroep gemaakt en heb ik sindsdien in diverse functies mijn hele werkzame leven gewerkt binnen educatie en welzijn.

Al die tijd waren de tekenblok en schildersezel nooit ver weg. Het schilderen was mijn time-out van het werk, de pas op de plaats als het nodig was en bovenal een boeiend leerproces. Het ‘maken van meters’ bleek mij, zoals bij zoveel vaardigheden, steeds verder te brengen. En natuurlijk waren ook de stimulans en feedback van anderen belangrijk. Door hun objectieve blik kon ik ook kritisch naar mijzelf kijken. Geen betere leerschool dan de spiegel!

Mijn eerste werken zijn voornamelijk potlood- en pentekeningen in zwart-wit op klein formaat. Langzamerhand veranderde dat en ben ik meer kleur gaan toepassen. Ook durfde ik grotere formaten aan. Ik ontdekte dat schilderen vanuit de hele arm, of zelfs met het hele lichaam, het werk zeer ten goede kwam.

Wel werd mij na een uitstap naar abstracte werken steeds duidelijker dat mijn grootste voorkeur ligt bij het maken van portretten. Door gebrek aan tijd en het niet beschikbaar hebben van levende modellen werk ik tot nu toe voornamelijk met foto’s. Inspiratie vind ik in de literatuur en kunst, muziek en relaties.

In januari 2014 exposeerde ik voor het eerst met portretten die ik gedurende de afgelopen 40 jaar tekende en schilderde. Sindsdien volgden er meer exposities, soms solo, soms samen met andere kunstenaars

Dank voor je bezoek aan mijn site. Ik zou ’t leuk vinden om te horen wat je ervan vindt.

Bert Megens

Tiel, 2021

Bert Megens (1950); partner van Marja, vader van Stijn en Karmijn, opa van drie kleindochters.

Uittreksel LinkedIn-profiel

e: bert.megens@gmail.com

m: +31 (6) 206 57 147