Norah

2017-aug., olieverf op paneel, 15 x 15 cm, n.t.k.

Uitvoering Tiels Mannenkoor op za. 12 mei 2018 in de St.Maartenskerk in Tiel.

Ze lagen al even te wachten op voltooiing, maar in deze zomermaanden vond ik de tijd. Tijd voor de jeugd en de toekomst, vastgelegd in deze miniatuurtjes van onze drie kleindochters Norah, Milou en Anouk. Het portretje van Norah is iets gedateerd; zij is inmiddels anderhalf jaar ouder. Maar ongetwijfeld zal zij mij nog vaak inspireren.
Tijdens het schilderen stelde ik me regelmatig de reactie van Milou voor. Vaak, als zij mij geconcentreerd bezig ziet, vraagt zij belangstellend: Luk je, opa?

Ja hoor lief, antwoord ik dan stilletjes. Want wat is er mooier dan hun drie prachtige, lieve koppies te schilderen. Op kleine paneeltjes van 15 x 15 cm in olieverf, om de heldere kleuren en de zachte overgangen in tint beter te kunnen weergeven.

Eerlijk is eerlijk: vroeger snapte ik dat enthousiasme van opa’s en oma’s niet zo goed. Vond dat zelfs overdreven en soft. Nu ik zelf opa ben ontdek ik bij mezelf dezelfde gevoelens en ik probeer er een rationele verklaring voor te vinden. De wetenschap wellicht hoe belangrijk een gelukkige jeugd is voor hun verdere ontwikkeling. Compensatie, omdat ik vroeger (te) veel door mijn werk in beslag werd genomen en meer aandacht aan mijn kinderen had moeten besteden? Of omdat ik nu de rust heb om ervan te kunnen genieten? Of het inzicht hoe broos en teer het leven is en daardoor waardevol? Het gevoel van urgentie omdat alles eindig is?
Laat ik maar ophouden. Deze verwondering, blijdschap en ja, ook trots laten zich niet verklaren!

Het schilderen van deze portretjes was een feest. Met veel plezier heb ik me verdiept in hun karakteristieke blikken en houdingen. Want voor de duidelijkheid: het schilderijtje hierboven is niet per ongeluk op zijn kop afgebeeld. Het is Anouk die, wanneer zij ook maar even de kans krijgt, ondersteboven aan iedere rekstok hangt.  
Trots presenteer ik jullie dan ook onze kleinkinderen: Anouk., Milou en Norah.

Vriendelijke groet,
Bert.

2 thoughts on “Norah

 1. Zo zijn er de:

  Ballade van de drie rovers
  Ballade van de drie jagers
  Ballade van de drie vaganten
  Ballade van de drie matrozen
  Ballade van de drie rivieren
  Ballade van de drie mieren
  Ballade van de drie monniken

  En nu dus ook een:

  Ballade van de drie kleinkinderen

  Er waren eens drie kinderen
  Hoe klein, hoe fijn, hoe flink
  Die gingen spelevaren
  Met opa op de brink

  Ze stoeiden met de spanen
  Hoe leuk, hoe fijn, hoe mooi
  Ze gingen kopje onder
  Het werd een flinke zooi

  Maar opa greep de kleuters
  Hoe goed, hoe snel, hoe koel
  Ze kregen op hun donder
  Het was een fraaie boel

  Voor straf moesten ze zitten
  Hoe stil, hoe recht, hoe net
  En zo ontstond, o wonder
  Voor elk een portret

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!