One thought on “Gaan sit

  1. Het verkeerde been?

    Naar iets kijken leidt maar al te vaak tot lezen. Niet van een boek, o nee, maar van je eigen herinneringen. In je geheugen raast een ‘lezer’ als een gek langs en door alle persoonlijke opslagplaatsen om dan abrupt te stoppen bij een beeld dat naadloos past op dat waar je naar kijkt. Dat gaat onbewust, er is geen extra inspanning voor nodig. En daar is het al: Singer Museum in Laren. Ergens in de jaren zestig van de vorige eeuw alweer. Een tentoonstelling van Hollandse schilders met werk dat ze in Noord-Afrika hadden gemaakt. Heel veel eigentijds ook. Wat een kleuren, onvoorstelbaar licht, pastel in de zon. Dat komt zo opeens maar weer tevoorschijn. Met als eerste gedachte: dit kan dus niet Nederland zijn, dit is onhollands. Maar het is toch echt Maastricht. Het standbeeld van de lokale liedjesheld laat daar geen twijfel over bestaan. Noord-Afrika in Nederland?
    Tot het langzaam, tergend langzaam begint door te dringen dat je naar iets heel anders zit of staat te kijken. Hier is de klimaatverandering in beeld gebracht. Dit is het deels al toekomstige Nederland. Veel zon, alles licht, wat een kleuren. En een glimlach, jazeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.