Paul Citroen

2020, houtskooltekening, 49 x 28 cm.                                                           foto: Gijs Heuff

 

2020 wil ik graag afsluiten met deze tekening van Paul Citroen, voor mij Nederlands beste portrettist. In de sobere kleurstelling zwart-wit, omdat ik meer uitbundigheid niet vind passen bij het jaar dat nu achter ons ligt.  

De ogen van Paul Citroen zijn gericht op de lens van de fotograaf waardoor hij de toeschouwer recht aankijkt. Ogenschijnlijk emotieloos, bestuderend zonder te oordelen. De vorsende blik van de kunstenaar, altijd op zoek naar de kern van de ander.  

Ik ontkom er niet aan om mijn gevoel en stemming van het moment in een werk uit te drukken. Daarom heb ik in dit portret een (terug)blik gevat op een bizar jaar, dat voor veel mensen eenzaamheid en verdriet, maar ook moed en creativiteit heeft gebracht. Het leek mij passend om 2020 hiermee af te sluiten.

Ik wens je, ook namens Marja, alle goeds voor het komende jaar. Wij hopen je dan zeker weer te mogen ontmoeten. 

Tot dan, hartelijke groet,

Bert Megens

 

https://embed.vpro.nl/popout/?id=AVRO_1393923&profile=npodoc&paused=0&volume=1&muted=0&streaming=0¤ttime=2334.477854002

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error

Genoten? Laat het anderen weten.